0

Svampskogen

 
För några år sen fick vi en solig höstdag för oss att vi skulle bege oss till skogs för att leta svamp.
Vi tog bilen till okänt ställe, gick dit näsan pekade och hittade så mycket svamp att vi nästan baxnade.
Det var nog tur, för annars hade vi aldrig tagit oss för att åka på svamputflykt igen, men nu har det blivit en trevlig liten höstgrej vi gör varje år. Vi återvänder till vårt ställe med fikakorg och svampkorg och njuter en lagom lång stund av svampjakt, matsäck och lek. Ingen mer gång har vi hittat så mycket som den första, men ändå tillräckligt för att det ska vara roligt för alla och vi ska få lite med oss hem. I år hittade vi fler gula än bruna och det gillade barnen. För dem är verkligen allt guld som glimmar!
 
 
 
När killarna sen ber om att få rensa svamp och göra svampsoppa till fredagsmys
är jag inte den som säger nej, även om jag undrar lite vad det är som hänt...
 
 
Förutom svampskörden bjöd även vår fantastiska björnbärsbuske
här hemma på flera liter bär, det tackar vi för! 
 
 
Svamparna i smör, kokade i buljong några minuter och mixade ihop med grädde.
Det blev en härligt skummig och krämig soppa som vi toppade med knaperstekta kantareller,
timjan från trädgården och några lingon som slunkit ner i korgen.
 
 
Ett av tre barn smakade inte, ett gillade inte, ett slukade i ett nafs. Jag älskade den och mannen lämnade ingen kommentar. Ett resultat precis så som det brukar vara i vår familj, och helt okej med andra ord.
 
Björnbären räckte för övrigt både till efterrätt och frukost dagen därpå, och en liten lagom dos lyckades jag få undan och spara i frysen till en tid när färska bär är ett minne blott...